General knowledge First Female in India

General Knowledge – List of First Female in India

1.India’s first female Prime Minister-
Ans –Shrimati Indira Gandhi

2.India’s first female President-
Ans –Shrimati Pratibha Devi Patil

3.India’s first woman Speaker of Lok Sabha-
Ans–Meera kumar

4.India’s first female Member of Parliament-
Ans –Radhabai  Subarayan

5.India’s first female Governor-
Ans –Sarojini Naidu (Uttar Pradesh)

6.First female president of UPSC-
Ans–Roze Millian Bethew

7.India’s first  female ruler-
Ans –Razia Sultana

8.India’s first female I.A.S.-
Ans–Anna Rajam George

9.India’s first female I.P.S.-
Ans–Kiran Bedi

10.India’s first female Chief Minister-
Ans–Sucheta Kriplani (Uttar Pradesh)

11.India’s first female Central Minister-
Ans–Smt Rajkumari Amrit Kaur

12.First female Congress President-
Ans–Dr. Annie Besant

13. Supreme court of india’s First female judge-
Ans–Dr.Fatima Bibi

14.First female chief  judge of High Court-
Ans–Leela Seth (Himachal Pradesh)

15.India’s first female Sessions Judge-
Ans-Anna Chandy

16. The first Indian woman who received the Ashoka Chakra was-
Ans-Neerja Bhanot

17.First Indian Lady  Ambassador of the United Nations-
Ans –Vijaya Lakshmi Pandit

18.The first Indian woman to swim across English Channel-
Ans–Aarti Saha

19.The first Indian woman to receive the Nobel  Prize-
Ans- Mother Teresa

20.The first Indian woman to reach the summit of Mount Everest-
Ans-Bachendri Pal

21.Who was the first Miss World of India-
Ans–Reita Faria Powell

22.First woman to climb Everest peak twice in a row-
Ans–Santosh Yadav

23.The first Indian woman to become Miss Universe-
Ans–Sushmita Sen

24.First woman to be awarded the Bharat Ratna
Ans–Indira Gandhi

25.The first woman to get Jnanpith (Gyanpith) Award-
Ans-Ashapoorna Devi

26.The first woman to receive the Arjuna award-
Ans-Stephie D’Souza (hockey  1961)

27.India’s first woman to win an Olympic medal-
Ans-Karnam Malleswari (bronze/kansya)

28.First woman win both Arjun and Rajiv Gandhi khel Ratan award-
Ans-Kunjarani Devi

29.First woman mayor in india-
Ans-Tara Cherian

30.First female graduate-
Ans-Kadambini Ganguly and Chandramukhi Basu

31.The first Indian woman pilot in the Air Force-
Ans-Flight Lt. Harita Kaur Deol

32.First female pilot of Indian airlines –
Ans-Durba Banerjee (1956)

33.First Female Lieutenant General of India-
Ans-Punita Arora

34.First woman Air Vice Marshal-
Ans-P Bandopadhyay

35.First Lady Chairperson of Indian Airlines-
Ans-Sushma Chawla

36.The first Indian woman fly in space-
Ans –Kalpana Chawala

37.The first Indian woman to win an Oscar-
Ans-Bhanu Athaiya

38.First Indian Woman to win WTA Title     
Ans-Sania Mirza

39.First Indian Woman to win Gold in Asian Games     
Ans-Kamaljeet Sandhu

40.First Indian Woman President of INC     
Ans-Sarojini Naidu

41.First Indian Woman to Booker Prize     
Ans-Arundhati Roy

42.First Woman Musician to get Bharat Ratna     
Ans-MS.Subbalakshmi

About primarykateacher

Hi guys, welcome to my blog Primary ka Teacher. I am writing this blog for you and share latest useful News for BTC, B.ed, B.P.Ed Students, Shiksha Mitra and TGT,PGT exam. Here, you can also learn about Computer Education, General Knowledge, Technology and you can find CTET question series which will help you in your examination. You can subscribe this blog newsletter and get information latest updates in your inbox.

If you want to know more then click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *